po ngarkohet...

Type to search

Cili është programi HAARP

Kryesore Kuriozitete

Cili është programi HAARP

Ndaje me miqtë

Dhe pse po qarkullojnë teoritë e komplotit që e duan atë përgjegjës për tërmetet, programi HAARP (Programi i Kërkimeve Aurorale me Frekuencë të Lartë Aktive) është një projekt kërkimor 
financuar nga disa organizata ushtarake amerikane (Forcat Ajrore të SH.B.A.-së, Marinës amerikane dhe DARPA,
Agjensia e Projekteve Kërkimore të Avancuara të Mbrojtjes) dhe nga Universiteti i Alaskës. Para së gjithash,
ajo studion vetitë e jonosferës me qëllim të përmirësimit të sistemeve të pozicionimit civil dhe ushtarak dhe komunikimit.
Jonosfera është pjesa e atmosferës që shtrihet nga një lartësi prej 50 km në mbi 1000 km. Karakteristikë e saj është që në ato lartësi
 atomet jonizohen: si rezultat i rrezatimit diellor, para së gjithash drita ultravjollcë dhe rrezet X, atomet e elektroneve të lëshojnë
 gazrat (të cilat kanë një ngarkesë negative). Këto janë të lira për të lëvizur derisa të jenë "kapur" nga atomet që i kanë humbur ato 
(dhe për këtë arsye kanë një ngarkesë pozitive). Jonosfera është e rëndësishme për aktivitetet njerëzore sepse ndikon në transmetimin
 e valëve të radios në distanca të mëdha: Valët e shkurtra (dhe me frekuencë të lartë) përdorën "fryrje" në shtresën e gazit jonizues dhe
 kthehen në Tokë. Për distancat ndër-kontinentale valët mund të bëjnë deri në pesë "kërcej".

Programi HAARP filloi në 1990 dhe ka qendrën kryesore të tij për studime pranë Gakona, një fshat me rreth 200 banorë në Alaskën Jugore. 
Ndërtimi i sitit u përfundua në vitin 2007 nga BAE Systems, një shumëkombëshe angleze në sektorin e hapësirës ajrore dhe të mbrojtjes. 
Pajisja kryesore e bazës në Alaska është një emetues i fuqishëm i valëve të radios me frekuencë të lartë (180 antena për një fuqi maksimale
 prej 3.600 kilovat), e cila përdoret për të "stimuluar" përkohësisht sektorët e ngushtë të jonosferës dhe studimin e efekteve.
 Ndër objektivat e programit ka edhe zhvillimi i mjeteve të reja për monitorimin e zonave nëndetëse dhe nëntokësore.
Instrumente të tjerë të shumtë përdoren për të monitoruar vazhdimisht ndryshimet natyrore të jonosferës si
 rezultat i aktivitetit diellor. Rezultatet e hulumtimit bëhen zakonisht përmes artikujve të shumtë në revista të rëndësishme shkencore,
 të tilla si Revista e Kërkimeve Gjeofizike ose Shkencave të Radios: studiuesit punojnë si në universitet ashtu edhe në kompani private.

Në faqe që gjenden në faqen zyrtare të projektit HAARP, sqarohet se nuk ka dokumente sekrete të larta që lidhen me HAARP. 
Raportet e ndikimit në mjedis (Procesi i Ndikimit në Mjedis, EIP) kanë qenë gjithmonë, janë tani, dhe gjithmonë do të jenë plotësisht 
përshkrues të të gjitha aktiviteteve të programit. Në këtë faqe është gjithashtu në dispozicion një sasi e madhe e të dhënave teknike 
të mbledhura me pajisjet.
Aktivitetet e HAARP kanë qenë për vite me radhë në qendër të disa teorive konspirative që i akuzojnë ata për kryerjen e eksperimenteve
 të afta për të ndikuar në kushtet meteorologjike dhe mjedisore, për të shkaktuar fatkeqësi natyrore si tsunami, tornadot dhe tërmetet.
 Në galaktikën e madhe të teoricienëve të komplotit versionet mbi "aktivitetet e vërteta" të HAARP janë të shumta dhe të ndryshme. 
Shumë e zakonshme është besimi se shumë vende perëndimore janë pjesë e programit, me një rrjet instalimesh sekrete në të gjithë botën dhe
 një shtrirje globale: Një ide e lidhur ndoshta me ekzistencën e një projekti autonome me qëllime të ngjashme, të quajtur EISCAT, i cili
 përfshin disa vende evropiane, Kinë dhe Japoni, dhe që operon tre instalime të radarëve në Skandinavinë veriore.
 Një nga teoritë lidh projektin e shkaktimit të tërmeteve përmes HAARP (me synime të tilla si "ulja e mbipopullimit në
 Shtetet e Bashkuara dhe Japonia") me projektin paralel të "ndarjes së Tokës në dy" ose, si alternativë, duke e kthyer atë në një vrimë e zezë,
 për të cilën CERN në Gjenevë do të emërohej.Me kalimin e kohës komplotistët kanë akuzuar HAARP si përgjegjës për ndërprerjet e rrjetit
 të madh të energjisë, shpërthimin në ajrin e fluturimit TWA 800 afër New York në 1996 dhe një numër të madh të tërmeteve. E fundit është
 tsunami japonez. Në realitet emetimi i valëve të radios me frekuencë të lartë ka efekte vetëm në zona shumë të rralla të atmosferës, 
mbi 70 km mbi nivelin e detit: ndryshimet atmosferike ndodhin në zona shumë më të ulëta të atmosferës, në troposferë dhe në stratosferë. 
Në jonosferë energjitë e mëdha të krijuara nga aktiviteti diellor janë në gjendje të shkaktojnë një turbullirë shumë të fortë,
 por këto nuk kanë asnjë efekt në motin afër sipërfaqes së tokës.