po ngarkohet...

Type to search

A është Pikaso piktori i fundit i luftës?

Kuriozitete

A është Pikaso piktori i fundit i luftës?

Ndaje me miqtë

Guernica e Pikasos shihet si një nga pikturat më ikonike të konfliktit ushtarak megjithëse një ekspozitë e re në Paris zbulon se artisti krijoi shumë më tepër.

Disa vepra arti janë kaq të famshme, kështu që thithin të gjithë vëmendjen dhe e bëjnë të vështirë për veprat e tjera, qofshin ato të të njëjtit artsit, tërheqjen e vëmendjes.

Guernica (1937) e Pablo Pikasos ka pasur një efekt eklipsues, të paktën kur është fjala për vëmendjen që iu kemi kushtuar imazheve të tjera të konfliktit nga artisti spanjoll.

E megjithatë, si një ekspozitë e rëndësishme e cila tani është në demonstratën e ‘Muzeut të Armëve’ lufta ishte një preokupim përcaktues i artistit, jeta e gjatë e të cilit u shtri nga Lufta e Pavarësisë Kubane (e cila shpërtheu në 1895, kur ai ishte vetëm 14 vjeç) në Luftën e Vietnamit, që përfundoi dy vjet pas vdekjes së artistit në vitin 1973. Duket se ai është artisti që jetoi më gjatë periudhat e luftërave.

Dhe me rastin e 80 vjetorit të përfundimit të luftës spanjolle ‘Muzeu i Armëve’ në Spanjë ka organizuar një ekspozitë me 140 vepra të artistit dhe të gjitha të përqendruara në tematikën luftës.